Kleinschalig vakantiedorp

Rust, ruimte en programma's op rustiek plekje

Village Retreat is in een aantal opzichten anders van opzet dan andere vakantiebestemmingen. Eigenlijk houdt Village Retreat het midden tussen de zoektocht naar rust en afzondering door het huren van een boerderij ergens in een dorpje op het platteland van Europa en het huren van een huis in een vakantiepark, waar meer (gedeelde) faciliteiten zijn en je ook andere gasten tegenkomt. Zelf vinden we dat we ons op de volgende drie punten onderscheiden van andere ‘vakantiedorpen’.

Ruimte

Al voordat het corona virus toesloeg was het duidelijk dat veel mensen in de stad behoefte hadden aan meer ruimte. Het idee van Village Retreat is ontstaan naar aanleiding van de behoefte naar meer persoonlijke ruimte zonder een sociaal leven in de weg te staan. De lokatie is daarbij natuurlijk cruciaal: Village Retreat ligt aan het einde van een doodlopende weg in een vriendelijk en leeg landschap. De huizen en de tuinen zijn ruim, maar je loopt ook binnen een paar minuten de natuur in, want in alle richtingen lopen paden de heuvels en de bossen in.

Aan de zuidzijde van het dorp, waar de bar en het recreatiegedeelte zich bevinden, is ook heel veel ruimte. De Yonderbar is alleen toegankelijk voor gasten van Village Retreat, bovendien zijn er meerdere terrassen, zodat je nooit hutje mutje zit. Tussen de bar, het clubhuis, de school en de wellness zit steeds een afstand van minimaal 50 meter. Ook in de wellness heeft de gast de ruimte. De wellness is niet openbaar, maar wordt exclusief verhuurt voor privé gebruik. Het totaal aantal gasten in het dorp is zeer beperkt. Er zijn 10 huizen, 10 Bed & Breakfast kamers, 5 glamping tenten en een kleine camping. Het aantal gasten bij volle bezetting is ongeveer 100 gasten op een oppervlakte van meer dan 10 hectare. Alleen op evenementen kan het aantal gasten worden verhoogd tot 300.

Authenticiteit

Village Retreat is een dorpje in de Hongaarse Karpaten genaamd Bedepuszta. Het dorpje was geheel in verval geraakt en is met behoud van authenticiteit gerenoveerd. De lemen boerderijen zijn herstelt, er is stroom, water en verwarming aangelegd, maar alle mooie elementen zijn bewaard gebleven. Het erf is omgebouwd tot tuin of binnenplaats en veel gebouwen, waaronder de voormalige dorpsschool, hebben een andere functie gekregen. Het dorpsmagazijn bijvoorbeeld, is een bar geworden. Ook de oude putten zijn opgeknapt en de (fruit)bomen zijn blijven staan. Uiteindelijk is het dorp in zijn oude luister herstelt en voor de vakantiebeleving van een hele andere orde als een ‘gewoon’ vakantiepark.

Kleinschaligheid

Village Retreat is eerder een levenswerk dan een business. Dat brengt met zich mee dat veel mensen van het dorp zijn gaan houden en zich er verbonden mee zijn gaan voelen. Het kan daarbij gaan om artiesten die inspiratie opdoen, technici die meedenken aan groene oplossingen, natuurliefhebbers die adviezen geven of koks en boeren die meedenken over hoe we op een goede manier het eten kunnen verbouwen dat we op Village Retreat serveren. Op de achtergrond is Village Retreat een idee in ontwikkeling met allerlei kleinschalige projectjes. Tegelijkertijd is Village Retreat een vakantiedorp waar gasten hun eigen plek hebben en hun eigen ding doen.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

villageretreat.eu