Als je vanuit de Benelux naar Hongarije rijdt, dan kruis je halverwege, ergens in Beieren, meerdere malen de Donau. De Donau stroomt via Passau, Wenen, Budapest, Belgrado en de IJzeren Poort naar de Zwarte Zee, maar de rivier doorsnijdt geen enkele stad zo majesteitelijk als Budapest. Aan de oostoever rijzen de prachtige gebouwen van het 19e eeuwse Pest op, aan de westoever torenen de heuvels van Buda met de oude burchtstad en het paleis boven de rivier uit. Pest en Buda worden verbonden middels een aantal prachtige bruggen, waaronder de Margitbrug die met een t-splitsing naar het Margit parkeiland leidt.
De burchtstad is pitoresk en biedt een fenomenaal uitzicht over de stad. Overdag barst het er van de toeristen, maar ‘s avonds is de oude stad vaak uitgestorven. Met name het Vissersbastion is een prachtige (en romantische) hotspot. Pest aan de overkant is een indrukwekkende 19e eeuwse stad met brede boulevards en wijdse pleinen. De Joodse Wijk in district VII is één van de populairste uitgaanswijken van Europa, met naast veel restaurants, clubs en café’s, het fenomeen ‘ruin bars’: door de tijd aangevreten 19e eeuwse panden die (vaak tijdelijk) zijn omgetoverd tot een labyrinth van bars en eettentjes met dansvloeren en zitruimtes in kamers, kelders en binnenplaatsen.
Budapest is ook bekend om zijn vele spa’s. Zowel in Pest als in Buda vind je prachtige badcomplexen met warme en koude binnen- en buitenbaden, die van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat zijn geopend. Het oude Budapest herleefd ook in de koffiehuizen met een aloud ritueel van koffie, gebak en een goed gesprek (of een goed boek). De gastronomie is in Boedapest op hoog niveau. Een bijzondere culinaire ervaring in één van de vier Michelinster restaurants, onderga je al voor circa 100 euro per persoon. Voor een veel bescheidener budget kan je terecht in één van de vele goede en sfeervolle bistro’s die de stad telt. Over het algemeen betaal je in Budapest 60% van de prijs die je in de Benelux zou betalen.
Het openbaar vervoer in de stad is ronduit fantastisch. Het centrum van Pest wordt omsloten door een brede boulevard waarlangs de belangrijkste tramlijn loopt. Deze tram 4-6 verbindt alle centrumdistricten en de meeste verkeersknooppunten. De 4-6 rijdt overdag ieder 2 tot 4 minuten en ’s nachts iedere 10 minuten. Een andere leuke tramlijn om te onthouden is tram 2, deze rijdt langs de Donau aan de Pestzijde en biedt uitzicht op een aantal van de belangrijkste sights van Budapest, zoals het Parlement, het Visserbastion, het Paleis, de Grote Markthal, de Citadel en de fraaie bruggen. Er zijn 4 metro’s waaronder de oudste metro van het continent (in 1896 gepend door Franz Jozef) en de moderne M4-lijn.
Overdag is Budapest een mooie en levendige stad met veel musea, bezienswaardigheden en oogstrelende architectuur, maar ’s avonds is de stad op zijn mooist en dwaal je tot de ochtenduren van de ene lokatie naar de andere: wijn-, bier- en cocktailbars, bistro’s, gaarkeukens en luxe restaurants, live-music clubs met jazz, folk, pop en rock, concertzalen met klassieke muziek, opera en operette, danceclubs, ruin-bars, escape rooms en gezellige terrassen op pleinen en daken, in straten en parken.
Budapest heeft een rijke historie en veel diepgang, het is een stad om verliefd (op) te worden en vaker te bezoeken. Laat je eerste kennismaking dus niet verpesten door van de ene tourist trap naar de andere te struikelen en leer waar je wat de leukste plekjes zijn. Op onze site, www.bigbudapest.com, onderhouden we een persoonlijke selectie (zonder sponsoring) van hotspots met de juiste informatie voor een mooie Budapest beleving.
Commenting on this blog is disabled.